Puntjes op de I | Eats, Shoots and Leaves door Lynne Truss

Vind jij ook dat interpunctie een verhaal maakt of breekt? Dat een dubbele punt een zin een heel ander karakter geeft dan een puntkomma? Debatteer jij ook het liefst de hele maaltijd over het precieze gebruik van de apostrof? Krijg jij moordneigingen als jij een komma op de verkeerde plek ziet staan? Dan wordt het hoog tijd dat je Eats, Shoots and Leaves van Lynne Truss gaat lezen. ‘The Zero Tolerance Approach to Punctuation’: snap jij het verschil niet tussen een vraagteken en een uitroepteken; dan kan je maar beter wegwezen.

Vooral dankzij de briljante woordgrap in de titel – of moet ik zeggen: interpunctiegrap? – stond dit boek al een tijdje op mijn wensenlijstje om een keer te lezen. Ik vond het niet de moeite waard om er de volle prijs voor te betalen in de winkel dus toen ik Eats, Shoots and Leaves tegenkwam bij de boekenzolder kon ik deze natuurlijk niet laten liggen. Ik word graag een betere schrijver en alle puntjes helpen daarbij, zullen we maar zeggen. De titel nam in ieder geval mijn twijfel weg dat dit een heel saai boek over interpunctie zou worden.

Truss opent met een briljante anekdote over een essay uit de 18e eeuw: A Pickle for the Knowing Ones. Het hele pamflet is zonder interpunctie geschreven en alle punten en komma’s zijn als losse bladzijde toegevoegd zodat de lezer deze zelf kan uitknippen en tussen de tekst plaatsen. Mocht je het leuk vinden om te lezen: je kunt hier de link naar Project Gutenberg vinden waar je het boek als HTML kunt lezen – of printen, knippen en plakken – of als epub kunt downloaden. Ik vind het een geweldige vorm van satire om op deze manier met een tekst om te gaan.

Truss_EatsShootsLeaves

Het boek is opgedeeld in hoofdstukken per leesteken. Eerst wordt uitgebreid de apostrof behandeld, vervolgens de komma, de punt, de dubbele punt, de puntkomma en als toetje het koppelteken. Met hilarische voorbeelden – waaronder de moordlustige panda – laat Truss zien hoe belangrijk interpunctie is voor een goed tekstbegrip. Met een toon die druipt van sarcasme:

“Forget the idea of selecting the right words in the right order and channelling the reader’s attention by means of artful pointing. Just add the right emoticon to your email and everyone will know what self-expressive effect you thought you kind-of had in mind.”

Truss breekt niet alleen een lans voor het juist gebruiken van leestekens maar ook voor het in leven houden van een kunst die bijna lijkt te vergaan: het echte schrijven. We schrijven meer dan ooit, we zijn meer dan ooit met teksten bezig maar tegelijkertijd verliezen we het vermogen om complexe teksten te analyseren, doorgronden, begrijpen en schrijven. Zolang onze mening in 140 karakters past zijn wij al dik tevreden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s