December TBR

December gaat een ambitieuze leesmaand worden. De laatste maand van het jaar om nog een inhaalslag te proberen om de challenges die nog open staan helemaal af te ronden. De belangrijkste challenges heb ik al keurig afgevinkt. Zo zit ik al ruim over de 36500 pagina’s heen, is het met die 120 boeken in één jaar ook wel goed gekomen en las ik 60 boeken van mijn TBR-pile. Toch staan er nog een paar belangrijke challenges open waar ik nog even flink voor moet lezen wil ik mijn doelen voor 31 december nog behalen.December_01

TBR Randomiser Challenge
In november had ik mazzel en kon ik een boekje van 50 pagina’s op mijn lijst zetten. Die las ik natuurlijk in één dag uit, maar dat betekent dat ik in december echt geen excuus meer heb om niet alles op alles te zetten om toch nog die twaalf boeken te lezen. Voor de TBR Randomiser Challenge moet ik nog drie boeken:

  1. Erwin Mortier – Shutterspeed
  2. Fyodor Dostoevsky – De Gebroeders Karamazov
  3. Bill Bryson – A Short History of Nearly Everything

A Short History of Nearly Everything gaat wel goedkomen, daar ben ik al in begonnen en als ik zorg dat ik regelmatig een hoofdstuk lees, is deze wel uit voor 31 december. Ook Shutterspeed van Erwin Mortier maak ik mij geen zorgen om. Slechts 192 pagina’s dus met twee keer reizen naar mijn werk ben ik daar wel doorheen. De Gebroeders Karamazov gaat het struikelblok worden. Dit boek staat niet voor niets al jaren in mijn kast en ik ben er een beetje bang voor.

Dewey Decimal Non-Fiction Challenge
Halverwege het jaar besloot ik dat ik prima 20 boeken kon lezen, twee uit elke categorie. Nu aan het eind van het jaar heb ik daar een beetje spijt van. Grappig genoeg staan er nog twee categorieën open: 000 – 099 (bibliotheekwetenschappen, encyclopedieën etc.) en 200 – 299 (religie). Ik had verwacht dat het makkelijker zou zijn om boeken in deze challenge in te passen zonder daar teveel moeite voor te hoeven doen. Daarom heb ik nu maar vast vier boeken uitgezocht die ik in december gewoon moet gaan lezen. Voor de categorie religie worden dat twee boeken uit de serie Het verhaal gaat… van Nico ter Linden. Ook deze boeken staan al tijden in mijn kast en nadat ik Roald Dahl uitgelezen hebben worden dit mijn nachtkastboeken.

Voor de categorie bibliotheekwetenschappen heb ik twee boeken kunnen vinden in de digitale collectie e-boeken van de bibliotheek. Ik ga De bibliotheek bij nacht van Alberto Manguel en Verborgen Boeken van Willem van Toorn, Arjen Fortuin en Hugo van Doornum lezen. De bibliotheek bij nacht is een verzameling van essays over de bibliotheek, bezien vanuit verschillende invalshoeken. Verborgen boeken gaat over Em. Querido’s uitgeverij tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De korte inleiding belooft een spannend verhaal over hoe de uitgeverij de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd, terwijl de uitgever zelf het eind van de Tweede Wereldoorlog niet heeft mogen meemaken. Twee boeken over boeken dus, voor een boekenfanaat moet dat een traktatie zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s