De zin en onzin van reading challenges

Nu het nieuwe jaar bijna is aangebroken, ben ik bezig met het voorbereiden van de leesplannen voor 2018. Sinds ik begonnen ben met het registreren van mijn boeken in Goodreads stel ik ieder jaar een doel voor mijzelf. De afgelopen drie jaar heb ik dit doel uitgebreid met een aantal jaarlijkse reading challenges. Binnenkort laat ik jullie weten welke challenges er allemaal op de planning staan voor 2018 maar vandaag geef ik je vijf redenen waarom jij ook in 2018 aan reading challenges mee zou moeten doen.

1. Ik lees meer

Een belangrijke reden voor mij om een reading challenge te doen is dat ik simpelweg meer boeken lees. De voorgaande jaren, waarin ik alleen een aantal boeken als doel stelde, las ik gemiddeld zo’n 75 boeken per jaar. Dit jaar deed ik voor het eerst actiever mee aan meerdere challenges en lig ik op koers voor 144 boeken, bijna het dubbele dus. Doordat ik meer reflecteer op wat ik lees en wat de tussenstand is van mijn challenges, maak ik automatisch meer tijd om te lezen en pak ik sneller een boek waar ik anders een beetje zou zappen of internet rondstruinen.

2. Ik lees andere boeken

Doordat reading challenges heel uiteenlopend kunnen zijn, lees ik boeken die ik niet zo snel zelf uit de kast zou pakken. Zo heeft de categorie beeldroman uit mijn eigen read-a-thon er voor gezorgd dat ik ieder jaar een beeldroman lees, iets wat ik hiervoor nooit zou hebben gedaan. Daarbij heb ik wel geleerd dat ik niet te exotisch moet willen lezen, want dan past het niet meer bij mijn smaak. Zo pas ik ieder jaar de categorieën van de read-a-thon iets aan en vervang ik degenen die ik dit jaar niet leuk vond om te doen. Verder zou ik ook nooit genres kiezen die niet binnen mijn straatje passen.

3. Ik kies boeken bewuster

Ik koop boeken eigenlijk altijd om één van de volgende drie redenen:

  • de titel of de naam van de auteur komen me bekend voor
  • het boek staat op een van de prijswinnende lijstjes die ik probeer af te strepen
  • de titel klinkt boeiend en de kaft ziet er spannend uit

Bij die laatste optie lees ik wel vaak de achterkant om een indruk te krijgen van het boek, maar dan heb ik het boek al in mijn handen. Ik mis dus ook een hoop mogelijke boeken die ik niet eens de kans geef van het lezen van de achterkant omdat de titel of de kaft mee niet aanspreekt. Doordat ik vaak kies voor challenges waarbij je categorieën afstreept, moet ik bewuster bezig zijn met het zoeken naar boeken die aan die categorieën voldoen.

4. Ik leer nieuwe mensen kennen

Hoeveel mensen uit jouw omgeving lezen net zoveel boeken als jij? Bij mij zijn het er niet zoveel. Het fijne van challenges is dat het probleem wordt omgedraaid: je leert mensen kennen omdat zij veel van boeken houden. Ideaal! Dankzij de Reading Challenge groep waar ik nu lid van ben, ontdek ik nu ook voor het eerst de lol van een virtuele boekenclub. Een ‘echte’ boekenclub starten of vinden staat wel nog steeds op mijn wensenlijstje.

5. Reading challenges zijn verslavend

Maar dat is toch nog geen reden om er eentje te doen? Juist wel! Twee jaar geleden deed ik één challenge, afgelopen jaar werden dat er al vier, volgend jaar staan er minstens zes op de planning. En hoe meer challenges je doet, hoe meer de bovenstaande redenen gelden voor jou. Kortom, hoog tijd om een leesplan voor volgend jaar te maken!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s